Підписатися на RSS

Обережні українські ляльки

Покинута й забута, в минувшину закута,

Внизу життя на сходинках маленька лялька – мотанка.

Та не іграшка вона - душа вона народна.

Геть викинутий за поріг наш український оберіг.

А до рук її візьміть і до серця пригорніть

Ляльку прадідів забуту - це дорога у майбутнє.

/Files/images/ukranska_lyalka-motanka/Безымянный.jpg

У народі існує повір'я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. І тільки знаючи ці традиції, зможемо передавати культурну спадщину свого народу нащадкам.

Іграшки – це найдорожче, що є в дитини. Іграшки, якими забавляли дітей наші пращури, були різноманітні, проте найулюбленішою залишалася все ж таки лялька-мотанка. Вона була оберегом нашого народу.

Ляльки робили з великим старанням, оскільки по ній судили про смак і майстерність господині. Лялька-оберег зображала людину, вона була партнером в грі, учила розуміти внутрішній світ людини. Ляльку-мотанку може зробити кожен. Для цього необхідно лише трішки часу, фантазія. Лялька, зроблена власними руками, значно тепліша та добріша, ніж куплена-пластмасова, адже вона наша – лялька-мотанка!

На осінніх канікулах розпочато проект «Народна лялька-мотанка – оберіг національної душі». Вчилися виготовляти ляльки-мотанки і учні, і вчителі.

/Files/images/ukranska_lyalka-motanka/Фото0294.jpg

Ляльки-Берегині.

Вважається, що ляльку-Берегиню створили понад п’ять тисяч років тому. Це – не просто дитяча іграшка, а цілий витвір мистецтва.

/Files/images/ukranska_lyalka-motanka/Фото0296.jpg

Лялька Травниця

Ця лялька очищала в будинку повітря, тому її підві­шували в місцях його застою або над дитячою колискою. Травницю наповнювали запашними лікарськими травами, пахощі яких наповнювали житло, тільки-но лялечку м'яли руками. Трава в ляльці мінялася раз у два роки, що до­помагало оберегу вчасно проганяти хвороби й постійно працювати на повну силу.

/Files/images/ukranska_lyalka-motanka/Безымянный 1.jpg

Лялька Дзвіночок.

Дзвіночок – лялька добрих звісток. Вважалося, що дзенькіт дзвіночка оберігає від багатьох хвороб. У ляльки Дзвіночка куполоподібна форма, зверху схожа на сонце. Лялька має три спідниці — мідну, срібну й золоту, адже з щастя має три складові. Коли тіло почуває себе добре, радіє душа й дух перебуває у спокої, а значить — людина абсолютно щаслива.

/Files/images/ukranska_lyalka-motanka/Безымянный 4.jpg

Лялька Коляда

Коляда символізує сонце й добрі стосунки в родині. Лялька Коляда була огрядною жінкою в гарному новому убранні. Від імені Коляди колядували колядники, прослав­ляючи господарів та бажаючи їм щастя.

Коляду робили із спилу дерева. До пояса ляльки підвішували мішечки із сіллю та хлібом. А за пояс затикали віник, щоб відганяти неприємності.

Кiлькiсть переглядiв: 554

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.